Nepostradatelný arginin
Arginin v potravinách, látka tělu prospěšná. Mluví se o něm ve spoustě publikací o zdravém životním stylu, ale co to vlastně ten arginin je, k čemu slouží a v jakých potravinách ho nalezneme?
Jak je z biologie známo, tělo dokáže vytvořit určité druhy aminokyselin, které nezbytně potřebuje pro přežití. Existují ale také aminokyseliny, které tělo nevytvoří, protože to neumí. Takovým aminokyselinám říkáme semiesenciální. Moc jich nenajdeme, protože existují pouze dvě a to L-arginin a L-histidin. Jak je ale tělo může získat, když si je samo nevytvoří? Je to úplně jednoduché, stačí jíst pravidelně potraviny, ve kterých se vyskytují (jestliže ani to nestačí, existují bylinné doplňky stravy obsahující semiesenciální aminokyseliny) a to hlavně v rámci fáze vývoje či rekonvalescence po úrazu.
Co tedy jíst, abychom dodali tělu L-arginin? Především červené maso, luštěniny (hrách, sóju, čočku, cizrnu), vaječné bílky, drůbež (především krůtí prsa, kuřata či křepelky) plody moře (krevety, kraby, humry, tuňáky, tresky obecné), oříšky a semena (slunečnicová, dýňová) či čokoládu. V případě již zmíněných doplňků stravy je zajisté dobré je mít po ruce, jestliže očekáváme větší a dlouhodobější fyzickou zátěž, pravidelný sport či rekonvalescenci po těžkém úrazu.
Zvýšení dávky se doporučuje právě díky schopnostem argininu, jimiž jsou zvýšení průtoku krve (díky tvorbě oxidu dusného se arginin stává vazodilatačním činidlem) a tím pádem i lepší okysličení svalů, pro muže se jako lepší schopnost jeví podpora erekce a pro osoby popálené či s těžkým úrazem je to schopnost regenerace tkání a tvorba protilátek. Mějme však na zřetel denní dávku, která je 5 g na den. Jestliže se totiž jedná o dlouhodobější užívání doplňků stravy, mohlo by dojít k nežádoucím účinkům, jako je například bolest břicha, průjem či nevolnost.